Se szeri se száma manapság a keleti térrendezéssel foglalkozó könyveknek, többé már a Feng Shui kifejezést hallva senki nem gondol arra, hogy a sarki kínai étterem menüjén látta. Magyar vonatkozásban viszonylag kevés ilyen mű található a boltok polcain, ezen kevesek egyike Szilvásy Judit okleveles építészmérnök munkája.

A könyv legszembetűnőbb vonása, hogy figyelembe veszi azokat a helyi specialitásokat, amelyek kis hazánkra jellemzőek lehetnek. Mert hiába a hangzatos leírások, ha azokat nehéz megvalósítani, így például még a mai napig sem tartozik a leghétköznapibb tárgyak közé hazánkban a három lábú béka, vagy a szoba fél falát elfoglaló sárkányos vörös váza és hasonló nyalánkságok. Aki valaha kezébe vett már hasonló művet, vagy érdeklődik az ősi keleti lakberendezés iránt tudja, hogy követői figyelmet fordítanak minden apróságra lakásuk berendezésekor, mint például az égtájak viszonylata egy-egy helyiségben, a különböző funkciójú helyiségek berendezése, a bútor színe, formája és anyag, sőt, az sem mindegy, hogy reggel a kelő nap orcánk melyik oldalát ragyogja be. A szakirodalom szerint az is sokat számít, hogy egy adott környezetben milyen növények őshonosak, hiszen mindenhol találhatunk a térrendezés elveinek tökéletesen megfelelő fát, bokrot, szobanövényt, csak fel kell ismernünk őket. Így teljesen felesleges például datolyapálma után rohangálnunk télvíz idején, ezt nyugodtan pótolhatjuk könnyebben és olcsóbban beszerezhető társaival.

Az író gondosan ügyelt arra is, hogy a könyv és jótanácsai azok számára is érthetők és követhetők legyenek, akik életükben először vesznek ilyen jellegű irodalmat a kezükbe. Sok külföldi író tollából származó hasonló mű szó szerint olyan, mintha kínaiul lenne, ezzel szemben Judit tanácsain egyből észrevehető, hogy kezdőknek is szólnak. Ne lustálkodjunk hát, jön a tavasz, itt az idő, hogy kezünkbe vegyük sorsunk alakítását, ki tudja, lehet, hogy tényleg a Feng Shui lesz az eszköz, mellyel szép új jövőt teremthetünk magunknak. Én mindenesetre kipróbálom, mit veszíthetek?

Endrész Erika

 

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://exlibris.blog.hu/api/trackback/id/tr8895934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása