Jahoda Sándor:Mennyei fél-ing

 2009.01.15. 20:49

Jahoda Sándor első verseskötete 2006-ban jelent meg, Etűdök üvegpoharakra címmel. A könyv új, egyedi hangot ütött meg – sajátos módon ötvöződik benne a hagyományos, romantikus költői attitűd a modern korszellemmel, a nagyvárosi élet keménységével és annak kritikájával.

Jahoda második verseskötetében követi az utat, melyen elindult: elszántan, saját érzéseivel és a világgal egyaránt farkasszemet nézve tárja elénk műveit, melyekben irónia és érzékenység, játékosság és komolyság harmonikusan keveredik egymással. A költő tükröt tart elénk, melybe maga is belenéz, gondolatvilága azonban nem merül ki a kritikában. Amellett, hogy néha vicces, néha szarkasztikus, máskor komoly, elgondolkodtató formában rávilágít az élet furcsaságaira, fonákságaira; megszállottan keresi a tökélyt, az esztétikumot, a harmóniát.

Jahoda Sándor talán legsajátosabb költői eszköze a szójáték, mely azonban gyakran több puszta játéknál – ennek segítségével igyekszik rávilágítani mélyebb összefüggésekre.

Nagy költői tudatossággal használja az ellenpontozást is, amint arra Balázs Tibor – aki az Accordia és Littera Nova kiadók vezetőjeként méltatta a kötetet – felhívta a figyelmet.

A költő szívesen téveszti meg olvasóit saját sztereotípiáik segítségével: mikor mély mondanivalót várunk, poénos csattanót kapunk, látszólag játéknak induló költeményei pedig gyakran komolyra fordulnak. Jahoda mindig tud meglepetést szerezni.

Új kötetében a különböző hangulatú versek a hét napjai szerint kerültek besorolásra, s mire hétfőtől vasárnapig jutunk, átélhetünk fájdalmat, örömöt, szerelmet, vallási áhítatot, filozófiai szkepticizmust, lelki vívódást… és még sok minden mást. Racionalitás és filozófiai mondanivaló jól megfér itt a spontán, őszinte érzelemkifejezéssel, a tudatos szerkesztés lendülettel párosul.

 

Megnevettet és elgondolkodtat, elbűvöl és arcul csap… a Mennyei fél-ing kapható a könyvesboltokban (pl. Írók Boltja)

 

 Nina

 

A bejegyzés trackback címe:

https://exlibris.blog.hu/api/trackback/id/tr22880466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TimurLink 2014.03.19. 11:42:07

A Digi-Book Magyarország Kiadót azzal a céllal hozták létre alapítói, hogy általános kínálatú e-könyv webáruházként és könyvkiadóként naprakész szakkönyveket, szakmájuk alapműveit és színvonalas, értékes, kortárs és klasszikus szépirodalmi műveket kínáljon saját kiadásban a digitális kor elektronikus piacterén.

Kiadónk - jövőképéből következően - nem végez és nem kíván végezni a jövőben sem papír alapú könyvkiadást. Könyveink tehát kizárólag e-könyvek, melyeket .mobi, .epub és .pdf formátumokban állítunk elő és értékesítünk könyváruházunkban. Hisszük azt, hogy a digitális korban nem az olvasás iránti igény csökkent, csupán a színvonalas, időtálló tartalmat hordozó eszköz alakul át, ami magával hozza a könyvkiadás és könyvvásárlás átalakulását. Az átalakulás eredményeként jelent meg a papír alapú könyv mellett az e-könyv, és annak hordozója, az e-könyv olvasó készülék. Az e-könyv könyvolvasó, és az olvasó készülék digitális könyv nélkül mit sem ér, ezért Kiadónk nemcsak saját előállítású e-könyveket forgalmaz, hanem együtt-működő e-könyv olvasó forgalmazó partnereivel az e-könyvek olvasására alkalmas eszközöket is forgalmaz.

De számunkra az e-könyv a lényeg! Törekszünk arra, hogy minden könyvünk szerzőjét arcképpel és rövid ismertetéssel mutassuk be. Ezzel nemcsak szerzőinknek, de kiadónknak is "arca legyen". A bemutató jegyzetek és megjegyzések mellett a szerzők tekintete ad további bátorítást és ösztönzést a műveikkel történő ismerkedésre. Célunk, hogy a megvásárolható tartalmon túl többet adjunk az olvasás élményénél, ez pedig az ismerkedés, a böngészés, a válogatás és a nem várt felfedezés élménye.

Könyveink előállítása során meghatározó szempont az,hogy e-könyv árainkat alacsonyan tartsuk és a virtuális piactér előnyeit kihasználva az értékes tartalmat megfizethető áron kínáljuk. Az értékes tartalmon túl ezzel szeretnénk érdeklődőinket meggyőzni arról, hogy vásárlóink legyenek, meglévő vásárlóinkat pedig biztosítani arról, hogy visszatérjenek és hosszú időn keresztül szolgálhassuk megtisztelő bizalmukat.
kéziratait küldje a thomaskerekes@msn.com címre
süti beállítások módosítása