Pásztor Árpád: Vengerkák

 2009.01.22. 17:08

Érdekfeszítő de egyben szívet szorító történet Pásztor Árpád regénye. Korhű képet alkot a XX. század eleji Oroszország mai szemmel talán romlottnak ítélt világáról, bár némi hasonlóságot fedezhet fel az olvasó a múlt század eleje és napjaink erkölcsi normái között, csak a helyszín és a szereplők változtak. 

 

A történet ismerős: kispolgári magyar létből a színház és hírnév ígéretétől delejes fiatal lány Oroszországba utazik, elvárásokkal és álmokkal telve, a jólét és a könnyű meggazdagodás reményében. Megérkezése után azonban sok más sors- és honfitársához hasonlóan hamarosan csalódnia kell, rádöbben a rideg valóságra, amelyet a hideg orosz éjszakák gyorsan felfednek előtte. Gazdagság és pompa helyett egy nyilvánosházzá avanzsált tömegszállás fogadja, ahol tucatnyi magyar lány küzd a megélhetésért, esténként pedig mai divatos szóval élve konzumlányként kénytelen a kenyerét keresni. Teszi mindezt a színház és a színészmesterség leplébe burkolva, ahol bár hírnevet ígértek, mindenki tudja, miről is szól ez az élet: a gazdagság, pompa és csillogás mögött kiszolgáltatottság, küzdelem és csalódások várják a naiv magyar lányokat, akik végül is válaszút elé kerülnek: tovább folytatják kiszolgáltatott létüket a megélhetésért, vagy megalkusznak önmagukkal és álmaikat feledve ügyes érdekházasságot kötnek valamelyik gazdag orosz földesúrral. Így válnak kitartott szeretőből eltartott feleséggé, megszerezve bár az oly hőn áhított pénzt és gazdagságot, mégis boldogtalanságba kényszerítve egy távoli országban, ahol családjukat elfeledve, származásukat letagadva orosz dámák módjára élhetnek. Tanulságos írás a könyv mindenki számára, szemléletesen közvetíti a múlt század társadalmi problémáit, amelyek nagyon hasonlatosak napjaink felfogásához: könnyű csábítást jelent egy fiatal, nélkülöző lány számára a hirtelen jött gazdagság, egy jobb élet reménye. Ezt az életet azonban nem adják ingyen, felbomlott családok, keserű csalódások árán vezet csak az ide az út.

Endrész Erika

A bejegyzés trackback címe:

https://exlibris.blog.hu/api/trackback/id/tr97895932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása